Objavljeno

Delo v gozdu zahteva kakovostno orodje in pravo zaščitno opremo

Vsak gozdar ve, kaj potrebuje za sečnjo, spravilo lesa in čiščenje gozda. Poleg gozdarskih strojev, motorne žage, sekire, zagozde, verig in drugih pripomočkov je na prvem mestu primerna osebna varovalna oprema. Gozdarska čelada, protivrezne hlače in čevlji so osnova, za optimalno varnost pa je potrebno tudi strokovno usposabljanje in upoštevanje vseh varnostnih predpisov ter navodil za delo v gozdu.

Pri nas vam bo vedno na voljo prodajalec z izkušnjami, ki vam bo znal svetovati, kakšno motorno žago izbrati za vaše opravilo in vam pomagal izbrati tudi ostalo potrebno opremo. 

Vremenske ujme zahtevajo še več dela in obenem še večjo previdnost 

Letošnje leto so zaznamovale številne tragične posledice vremenskih ujm, ki so prizadele praktično vso našo deželo. Gozdni delavci in lastniki gozdov se že od pomladi borijo s posledicami vetrolomov, v poplavah najbolj prizadetih območjih pa se delo šele prav začenja. Po nujnih posegih za ponovno vzpostavitev infrastrukture je bila na vrsti pomoč žrtvam poplav, ki bo trajala še dolgo. Sočasno pa so se mnogi že podali tudi na delo v gozdove, da bi preverili obseg območij, predvideli količine hlodovine in vejevja, ki ga je potrebno počistiti ter dreves, ki jo bodo še morali posekati in gozdna tla pripraviti na obnovo.  

Ali ste vedeli, da je gozdarstvo en najbolj nevarnih poklicev? Nevarnosti dela s traktorji in gozdarskimi stroji za spravilo lesa in pri sami sečnji so številne, nanje pa morajo biti tako profesionalci kot lastniki gozdov in občasni uporabniki gozdarskih vitlov, motornih žag in drugih strojev ter orodja. Izbira primerne metode dela, načrtovanje delovišča, varna in pregledana oprema, primerna organizacija dela in varna izvedba del so bistveni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati prav vse po vrsti. Preverite pomembne informacije in publikacije s pravilniki ter nasveti Zavoda za Gozdove Slovenije.

Kaj vse potrebujemo za delo v gozdu?

Marsikdo najprej pomisli na motorno žago ali po domače “motorko”. In to je popolnoma prav. Vendar vsak izkušen gozdar ve, da mora poleg izpravne, pregledane verižne žage ustrezne velikosti in zmogljivosti s pravilno nabrušeno verigo imeti tudi gozdarska oblačila, čelado, rokavice in čevlje. En od bolj znanih proizvajalcev, ki zagotavlja protivreznost in obenem zračnost ter fleksibilnost, je Pfanner. 

Ko smo primerno opremljeni sami, je treba opremiti tudi lokacijo sečnje in spravila. Po zakonu je potrebno vsako delovišče v gozdu tudi pravilno označiti. Za to potrebujemo standardizirano tablo , ki jo lahko pri nas naročite kar preko spleta

Motorke, zagozde, premerke, sekire in druga oprema za varno delo v gozdu po ugodnih cenah 

Priprava na jesensko sezono je tukaj, zato so v prodajalni Uniforest znižali vse, kar potrebujete za učinkovito in varno delo v gozdu:

  • številne motorne žage Husqvarna in Oleo-Mac za vse vrste opravil od obvejevanja in obrezovanja do podiranja dreves, razžagovanje hlodovine in polen za pripravo kurjave,
  • sekire in gozdarske cepine priznanega slovenskega proizvajalca,
  • vretenaste zagozde Bast-Ing, ki so še posebej ergonomske, saj jih v debla zagozdite z vrtalko ali podobnim strojem,
  • gozdarske verige, škripci, končniki, kavlji in druga oprema žičnih vrvi gozdarskih vitlov,
  • bremenski in povezovalni trakovi različnih nosilnosti in dolžin. 
  • gozdarske premerke Codimex omogočajo natančno merjenje premera debel,
  • dolžino in razdaljo pa boste najlažje izmerili s profesionalnim gozdarskim metrom Spencer, ki ima kavljast zatič, s katerim ga fiksirate v deblo.

Med najpomembnejšo opremo, pripomočki, orodji in stroji za sečnjo boste našli tudi rezervne dele in opremo za stroje Uniforest; od kardana, verig, končnikov in drsnikov za gozdarske vitle do klešč za lažji privlek polen ali nosilca motorne žage za cepilnike. Spravljanje drv za kurjavo pa vam lahko olajšajo povezovalni trakovi, s katerimi tesno ovijete “bale” polen. Pri tem bodo še posebej priročne tudi napenjalne klešče in kovinske sponke, namenjene prav temu opravilu. 

Jesenska gozdarska akcija za varno delo v gozdu vas že pričakuje!