Objavljeno

Urejena zelenica, v kateri boste uživali

Urejena okolica ni le obraz vašega doma, temveč tudi prostor, na katerem boste z užitkom preživljali čas vi in vaši dragi. Pomladni čas kliče po piknikih, vrtnih zabavah in druženjih, na katere pa je zelenico in vse vaše vrtne rastline potrebno dobro pripraviti.

Aprila si vzemite čas za urejanje zelenice

Pomladna opravila so se pričela. Kosilnice sicer res še niso “zapele”, je pa čas, da preverimo, kako lahko obnovimo svojo trato. Zelenico je potrebno negovati, sploh če želimo enakomerno površino, ki bo prijetna tako na pogled kot za bosonogo sprehajanje, sanjavo poležavanje ali otroško igro.

Najprej dobro preglejte vse zelene površine okrog hiše. Je vašo zelenico pričel preraščati plevel? Ste jo kje že dodobra obrabili in bi jo bilo potrebno malo “poflikati”? Najprej jo dobro očistite vseh neželenih rastlin, nato pa osiromašena mesta dopolnite z gostejšim sejanjem. Če opazite, da je tudi sicer zelenica že malo dotrajana, je seme smiselno enakomerno porazdeliti pri celotni površini.

Seme bo vzkalilo, če boste zemljo dobro navlažili. Zgodnji pomladni meseci pa lahko prinesejo tudi še kakšno jutranjo zmrzal, zato je dobro, da na novo posejane površine pokrijete z vlaknasto tkanino. Slednja bo vaše posevke zaščitila tudi pred lačnimi pernatimi obiskovalci.

Priprava kosilnice pred prvim zagonom

Vrtna kosilnica in druga vrtna orodja je potrebno pred prvim zagonom pregledati in po potrebi popraviti. Verjetno boste morali vaše stroje najprej očistiti in odstraniti rjo. Prav tako je smiselno naoljiti lesene ročaje. Brušenje rezil bo prav tako na sporedu, če želite vrhunske rezultate košnje.

Bencinsko kosilnico lahko tudi zamenjate za nov model ali se odločite za akumulatorsko. V naši spletni trgovini boste med širokim naborom vseh vrst vrtnih kosilnic sigurno našli pravo zase.

Košnjo brez skrbi si lahko zagotovite tudi z robotsko kosilnico. Husqvarna Automower® je blagovna znamka, ki zagotavlja tradicijo kakovosti. Vsi, ki ste si samodejno košnjo že zagotovili v prejšnjih letih, pa nemoteno delovanje vrtne pomočnice zagotovite s temeljitim pregledom in pripravo na košnjo. Pred zagonom popolnoma napolnite baterijo in vaš Automower bo pripravljen na novo sezono.

Osvežitev gredic in grmovnic

Obrezovaje vaših grmičkov in dreves je verjetno že opravljeno. Ne pozabite tudi na druge trajne cvetice in dišavnice, kot je sivka. Grmičevje in gredice pognojite in posadite še zadnje cvetice. Obrezovanje je enostavno s pravim orodjem, zato preverite naš nabor pripomočkov in strojev za obrezovanje in oblikovanje žive meje.

Pomislite tudi na čebele

Ste že opazili trend sajenja medovitih rastlin in cvetic, na katerih se najraje zadržujejo čebele? Če imate cvetoče rastline tudi na trati, se jih do konca cvetenja izogibajte. Pri košnji z Automowejem jih primerno označite in izločite iz območja košnje. Tako bodo naše leteče prijateljice imele dovolj prostora za pašnjo. Višje zraslo travo boste naknadno enostavno pokosili motorno koso (po domače ji rečemo tudi laksarca ali nitkarica), zato nikar ne skrbite, če preraste običajno višino.

Urejena zelenica bo navdušila tako vas kot vaše obiskovalce. Poenostavite si delo z vrhunskimi stroji za urejanje okolice in prihranite čas za prijetnejša opravila.