Objavljeno

Varni pri delu v gozdu

Gozdarstvo je eden najnevarnejših poklicev na svetu. Zato se je tako za profesionalno kot občasno delo v gozdu potrebno primerno opremiti. Uniforest Protos je čelada, ki vas ne bo navdušila le zaradi svojih funkcionalnosti, ampak tudi zaradi naših prepoznavnih oblikovnih linij in barv.

Zaščita glave pri delu v gozdu

Gozdarji morajo celovito poskrbeti za osebno varovalno opremo, ki poleg protivreznih čevljev in hlač vključuje tudi zaščito glave. Zaradi stalne izpostavljenosti vremenskim razmeram, mora vsak kos opreme biti funkcionalen. Gozdarja ali gozdnega delavca mora zaščititi pred zunanjimi vplivi, kot so mraz in voda, obenem pa odvajati odvečno toploto in vlago, ki jo oddaja telo.

Medved (2002) v svoji knjigi Varno delo pri sečnji navaja naslednje funkcije, ki jih mora zagotavljati gozdarska osebna zaščitna oprema:

 • varovalni čevlji ali posebni škornji morajo v sprednjem delu imeti vgrajeno posebno ojačitev – kovinsko kapico, ki varuje prste pred vrezninami in zmečkaninami,
 • protivrezne hlače za sečnjo morajo biti dodatno opremljene s posebno všito plastjo umetnih vlaken, ki ob urezu zapolnijo rezilne zobe in ustavijo verigo ter tako zavarujejo nogo pred vrezninami z verigo motorne žage,
 • protivrezne gozdarske rokavice varujejo pred mehanskimi poškodbami in zmanjšujejo posledice tresenja motorne žage,
 • jakna ali majica vidnih opozorilnih barv, tako da jo sodelavci hitro opazijo,
 • gozdarska varovalna čelada varuje glavo pred udarci odlomljenih vej in vrhačev, ob padcih ter pred drugimi nevarnostmi.

Gozdarska čelada mora izpolnjevati vse varnostne zahteve

Poleg varovanja pred udarci in drugimi mehanskimi poškodbami glave, ki bi lahko nastale pri delu s hlodovino ali lesom, mora gozdarska čelada izpolnjevati še naslednje zahteve:

 1. varovalna čelada mora biti strokovno preizkušena in ustrezno označena,
 2. trajanje čelade je običajno omejeno na 5 let, zato je vedno označena z letnico,
 3. čelada mora imeti tudi zaščito oči (varovalna mreža) in ušes (protihrupni glušniki).

Priljubljena gozdarska čelada Uniforest Protos

Da bi še bolje približali zaščitno opremo gozdnim delavcem, so v podjetju Uniforest skupaj s proizvajalcem Pfanner v okviru znane blagovne znamke zaščite za glavo Protos razvili poseben model čelade. Ne odlikujejo je zgolj prepričljive funkcije, ki jo uvrščajo med najbolj priljubljene gozdarske čelade pri nas, ampak tudi oblikovne linije v barvah antracita in melone. Njene prednosti so:

 • celovita zaščita: glava, vrat, ušesa,
 • vključen kovinski vizir za zaščito oči,
 • ergonomska zasnova za optimalno udobje,
 • značilne barve Uniforest in
 • kompatibilnost z vsemi dodatki za Protos® Integral.

Prodajalna Uniforest vam omogoča nakup gozdarske čelade Unifrorest Protos z brezplačno dostavo za vse oblike nakupa preko spletne trgovine po ugodni akcijski ceni! Preverite več in naročite še danes.